מהם ההבדלים בין מערכות תוכנה ( לדוגמה WMS ) בהן נהוג Customization לבין תוכנות בהן נהוג Configuration. מה ההבדל בין המושגים ובפעולות המתבצעות בעת ההטמעה ולאורך תקופת השימוש בתוכנה.
נתחיל בהגדרות המושגים :
Customization: Personalization involves using technology to accommodate the differences between individuals
Configuration: is an arrangement of functional units according to their nature, number, and chief characteristics
רב האנשים לא מבינים מה באמת ההבדל בין המונחים ומה היא השפעתם השונה.
Customization מתייחס לקוד התוכנה, ז"א שאדם בעל יכולות תכנות והבנה בקוד המקור של תוכנה, מבצע שינויים בקוד, ע"מ שהתוכנה תתאים לצרכי פתרון מסויים או פעילות של הלקוח או פונקציונאליות נוספת שאינה כלולה בתוכנה. בד"כ שינויים אלו הם ייחודיים ללקוח ואינם משותפים ללקוחות רבים.
Configuration מתייחס לשינויים בתוכנה המבוצעים באמצעות "ארגז הכלים" של התוכנה (standard user interface), שינויים אלו אינם דורשים ידע בתכנות אלא ידע בפונקציונאליות או בתוצאות שרוצים להשיג.
קשה לטעות בתשובה לשאלה, באיזו שיטה יש עלויות גבוהות יותר לאורך זמן לרוכש התוכנה ?
תוכנות שבהן נדרש Customization כבר בשלב ההתקנה וההטמעה הראשונית, דורשים אנשי הטמעה יקרים יותר, ההטמעה לוקחת יותר זמן ונדרש לרשום אלפי שורות חדשות בקוד המקור של התוכנה. פעילות בשיטת Customization מחייב תיעוד מפורט של התוספות והשינויים. התוכנה ששונתה הינה ייחודית ולפעמים אין שני לה. קיימת סכנה שבעדכון וורסיות חדשות של התוכנה, ימחקו כל השינויים או שלא יתאימו לשינויים שייצר מתכנן התוכנה המקורי. בד"כ שיטה זו מצריכה שאותם אנשים שביצעו את ה Customization גם יתמכו בה בהתאם כי הם היחידים המבינים באמת את מורכבות הפיתרון ודרך כתיבתו.
תוכנות מיועדות ל Configuration, הינן גמישות יותר, ניתן לשנות את התוכנה בהתאם לצרכי הארגון כולל להוסיף שדות, לשנות שמות, לתקן רשימות, ליצור שולחנות עבודה ( Dashboards ) , להוסיף לחצנים ועוד.
להלן דוגמאות לפעילויות שניתן לבצע בשיטת ה Configuration במערכות WMS :
v החלפת שפה / שפות בתוכנה ומתן שמות ייחודיים לשימוש ע"י החברה.
v בחירת אפשרויות שונות בתוכנה כמו אחסון בצעד או בשני הצעדים, ניהול סיריאלי או לא וכד',
v קביעת תצורה ומבנה של מסכים או כולל השימוש בצבעים.
v קביעת תצורה וסדר שורות/פעולות במסופונים ( RDT ) .
v קביעת סוגים ורמות משתמשים.
v Merge Rules - קביעת תנאים משתנים ודינמיים לפעילויות שיתבצעו או לא.
v קביעת תצורה של דוחות .
v קביעת תצורה של מדבקות ( בתוכנות בהן קיים מחולל מדבקות אינטגראלי בתוך התוכנה ) .
לסיכום - בבואנו לבחור תוכנה המתאימה לארגון שלנו, רצוי לשים לב איזה סוג של פיתרון מציעים לנו, מה רמת הייחודיות הדרושה ומה תהא העלות הנוספת לשינויים ותוספות עתידיים בתוכנה.